Alternatieve behandeling tegen migraine

Als migraine wordt veroorzaakt door de druppel die de emmer doet overlopen, is dweilen niet de juiste behandeling. Zolang je dweilt, pak je immers niet de oorzaak aan. Je dicht geen lekken en je zorgt niet voor een grotere emmer, je dweilt slechts het water op.

migraine alternatieve behandeling

Hoe ontstaat migraine?

Migraine, en eigenlijk alle soorten hoofdpijn, ontstaan als de hypothalamus overbelast raakt. De hypothalamus slaat alarm: IK STROOM OVER! Met pijnmedicatie los je dat probleem niet op. En begrijp me niet verkeerd, ook ik ben heel blij dat er pijnmedicatie bestaat! Doordat ik nu zowel een aantal lekken heb gedicht als mijn emmer groter heb gemaakt, zijn er nauwelijks nog overstromingen. Hooguit een keer een paar druppels, en, ja, die dweil ik dan op met paracetamol.

Ik hoor je denken: “paracetamol helpt bij mij echt niet, hoor!”. Dat deed het bij mij ook niet. Ik gebruikte veel sterkere pijnmedicatie, waar ik mijn aanvallen mee kon sussen, maar wat mij niet hielp goed te functioneren. Een vieze dweil: de vloer werd min of meer droog (de scherpste randjes gingen van de pijn af), maar werd er wel vies van (ik kon evengoed niet functioneren). Ik denk achteraf dat die pijnstillers ook mijn darmklachten hebben veroorzaakt, dus het lijkt ook nog een dweil die de vloer beschadigt (je gezondheid op andere vlakken kan ondermijnen).

Alternatieve behandeling tegen migraine

Er is dus dringend behoefte aan alternatieve behandelingen tegen migraine die ook de oorzaken aanpakken. Bij toeval ontdekte ik dat een voedingspatroon dat gebaseerd is op evolutionaire principes, ook wel Paleo genoemd, mijn hoofdpijn enorm verlichtte en het aantal migraineaanvallen drastisch verminderde. En dat komt doordat ik met die voeding een aantal oorzaken wegnam. Voeding als alternatieve behandeling tegen migraine!

De hypothalamus is oud een onderdeel van de hersenen. Het bestond al heel vroeg in de evolutie. Veel verschillende dieren hebben een hypothalamus, ook dieren die genetisch heel ver weg staan van mensen, zoals kikkers. Derhalve kunnen migraineaanvallen bij zo’n beetje alle andere dieren opgewekt worden, maar voor zover we weten, hebben ze er normaliter geen last van.

De hypothalamus zorgt voor balans in het lichaam. Dat er genoeg energie vrijgemaakt wordt. Het lichaam op de juiste temperatuur blijft. De juiste mineralen beschikbaar zijn. De bloeddruk goed blijft, enzovoort, enzovoort. Als de hypothalamus het niet meer aankan, kan migraine het gevolg zijn.

Mensen hebben vaker migraine dan dieren

Dat wij mensen daar vaker last van hebben dan dieren, komt doordat mensen meer chronische stress ervaren, we onnatuurlijk bewegen en eten, ons slaappatroon verstoord is, enzovoort. Gelukkig kunnen we daar (gedeeltelijk) wél wat aan doen.
We kunnen

  • onze stressniveaus reguleren, bijvoorbeeld met ademhalingsoefeningen, meditatie of mindfulness.
  • ons hele lichaam weer gaan bewegen.
  • op een natuurlijke manier gaan eten.
  • slaap verbeteren door overdag meer licht, ’s avonds minder licht, ’s nachts donker en een goede slaaphygiëne.

Ik vind dat voeding de eerste stap zou moeten zijn in deze alternatieve behandeling tegen hoofdpijn en migraine. Voeding levert immers de bouwstenen en de brandstof voor jouw lichaam. Zonder de juiste bouwstenen en de juiste brandstof, zal herstel sowieso veel lastiger zijn.

Mijn retraites zijn heel waardevol voor mensen die het moeilijk vinden zelf te beginnen hun voedingspatroon en leefstijl te veranderen of die tegen belemmeringen aanlopen. Tijdens mijn leefstijlretraites krijg je precies voorgeschoteld wat je nodig hebt. Je gaat daardoor voelen wat de juiste voeding met je doet, en raakt gemotiveerd vanuit dat goede gevoel.

Aan de hand van het leefstijl-check-gesprek maak ik een programma op maat, met voeding die is afgestemd op jouw individuele behoeftes. Ik kijk daarbij niet alleen naar jouw hoofdpijnklachten, maar naar jou als mens, inclusief jouw andere klachten/pijntjes, jouw gezins- en werksituatie. Écht helemaal op jouw maat.

Ben jij gemotiveerd om zelf de uitdaging aan te gaan? En heb je zin om te experimenteren? Dan raad ik je van harte aan om Keto for Migraine van Josh Turknett te lezen!

Meer blogartikelen

“Ik wil rust in mijn hoofd”

“Ik wil rust in mijn hoofd”

‘Ik wil rust in mijn hoofd’, was de wens waarmee Mike bij mij terechtkwam, maar tijdens de retraite gingen onze gesprekken alleen maar over voeding. Mike werkte als ondernemer aan de voedseltransitie, korte ketens naar de zorg, en is verbaasd over het eten dat hij...

Migraine en voeding

Migraine en voeding

Migraine en voeding Het meeste onderzoek naar de relatie tussen voeding en migraine richt zich op één of enkele verdachte voedingsmiddelen, bijvoorbeeld chocolade, kaas of gluten. En meestal geeft dat nul op rekest. Dat is logisch je weet dat er sprake is van...

Open chat
Hallo,
Kan ik je ergens mee helpen?