“Ik wil rust in mijn hoofd”

‘Ik wil rust in mijn hoofd’, was de wens waarmee Mike bij mij terechtkwam, maar tijdens de retraite gingen onze gesprekken alleen maar over voeding. Mike werkte als ondernemer aan de voedseltransitie, korte ketens naar de zorg, en is verbaasd over het eten dat hij aantreft bij aankomst in mijn gastenverblijf. Open minded besluit hij mijn aanwijzingen over voeding op te volgen en wil er alles over weten.

Op de tweede dag peilt hij of het zou kunnen dat zijn buik wat dunner is. Er lijkt minder spanning op te staan. Na afloop van de retraite besluit Mike de ingeslagen weg ook thuis voort te zetten. En na vier weken noemt hij het “een openbaring”. Verbaasd constateert hij dat de rust in zijn buik zich uitgebreid heeft tot in zijn hoofd. Ik ben daar niet verbaasd over.

ik wil rust in mijn hoofd

Rust in je tweede brein, zorgt voor rust in je eerste brein

De darmen worden ook wel het tweede brein genoemd. En die twee breinen communiceren enorm intensief met elkaar. Heeft het ene het druk, dan krijgt de ander het ook druk. We kennen dat bij stress. Denkt ons hoofd dat een situatie bedreigend zou kunnen zijn, dan reageren onze darmen onmiddellijk. Andersom werkt dat dus ook zo.

Bovendien komen alle bouwstenen voor ons lichaam uit onze voeding. Niet alleen de bouwstenen voor hardware zoals ons brein, maar ook de bouwstenen voor software, zoals neurotransmitters die ons helpen te ontspannen.

Een stabielere energievoorziening helpt ook voor meer rust in het hoofd. Hersencellen kunnen ‘in paniek’ raken als hun energievoorziening niet gegarandeerd is en dat is met voeding heel goed aan te pakken.

En zo helpt rust in je buik voor rust in je hoofd.   

Ongemerkt afvallen door rust in je buik en hoofd

Vier weken na de retraite liet Mike mij ook weten, dat hij ongemerkt ook nog eens 10 kg was afgevallen.

“Wij waren al een behoorlijk periode vegetarisch, omdat wij op de milieuproblematiek en hetgeen de dieren wordt aangedaan door de vleesindustrie geen negatieve impact willen hebben.” Toen wij aankwamen en in de koelkast keken, zagen wij dat het dieet voor de komende dagen voornamelijk uit groente en vlees bestond. Je kunt je voorstellen dat wij hier van opkeken en wel wat weerstand voelden, al merkten wij al een tijdje dat wij ons niet echt geweldig voelden op ons vegetarische dieet. Dus besloten wij om hier toch open in te stappen en te kijken wat Esther voor ons kon betekenen. Deze grondhouding en het feit dat Esther ons eigen lichaam en geest als uitgangspunt nam, heeft voor ons veel betekend. Daarnaast hebben we met Esther lange gesprekken gevoerd over het landbouwsysteem en hoe we het advies van Esther toch verantwoord zouden kunnen implementeren in ons dagelijkse leven.” – Mike Venekamp

Meer blogartikelen

Migraine en voeding

Migraine en voeding

Migraine en voeding Het meeste onderzoek naar de relatie tussen voeding en migraine richt zich op één of enkele verdachte voedingsmiddelen, bijvoorbeeld chocolade, kaas of gluten. En meestal geeft dat nul op rekest. Dat is logisch je weet dat er sprake is van...

Alternatieve behandeling tegen migraine

Alternatieve behandeling tegen migraine

Als migraine wordt veroorzaakt door de druppel die de emmer doet overlopen, is dweilen niet de juiste behandeling. Zolang je dweilt, pak je immers niet de oorzaak aan. Je dicht geen lekken en je zorgt niet voor een grotere emmer, je dweilt slechts het water op. Hoe...

Open chat
Hallo,
Kan ik je ergens mee helpen?