Duurzaam boeren

Duurzaam Boeren met Boer Bart

met Esther Nederhof | Vlees of Vega podcast

Bartele Holtrop en zijn vrouw Rianne kochten in 2013 een boerderij waar ze hun eigen paradijs wilden stichten. Geïnspireerd door de verhalen van Alan Savory begonnen ze aan een reis die niet van een leien dakje zou gaan. In deze emotionele aflevering vertelt Bart over mooie en moeilijke jaren, God en de liefde.

Bart en Rianne hebben hun doel van duurzaam boeren met vallen en opstaan bereikt door samen te werken met de natuur en hun boerderij te delen. Dat is geen gemakkelijk proces geweest, doordat alles in het huidige systeem verslaafd is geraakt aan de industrie, zélfs de dieren. In deze podcast vertelt Bartele over tegenslagen en wonderen.

Duurzaam boeren

Zijn advies aan boeren?

  1. Word zo veel mogelijk onafhankelijk van toeleveranciers en de bank. Zo word je als boer veel minder afhankelijk van de grillen van de markt. Veevoer dat ineens veel duurder wordt, de bank die zijn rentepercentages zomaar verhoogt. Het heeft geen invloed meer op je als je onafhankelijk bent.
  2. Neem 10-20 jaar om de overstap naar duurzaam boeren te maken. Het land heeft tijd nodig om te herstellen, om weer van nature vruchtbaar te worden. En als boer heb je ook tijd nodig om dieren te selecteren die het goed doen in jouw nieuwe systeem.
  3. Bartele is ervan overtuigd dat een onafhankelijke boer een rijk leven kan hebben, in letterlijke én figuurlijke zin.

Zijn advies aan burgers?

  1. Investeer in duurzaam boeren bij jou in de buurt om
    • te helpen het land te herstellen en om
    • de boer te helpen onafhankelijk te worden van de industrie en de bank
  2. Koop je voedsel zoveel mogelijk lokaal bij boeren die je kent, die je vertrouwt.

Kijk op https://www.boerbart.nl/ om meer te weten te komen over het bedrijf en op https://www.bloeifoundation.com/ om jouw geld of jouw boerderij ook te laten bloeien.

Je kunt deze podcast ook beluisteren op Spotify

Meer blogartikelen

Gezonde bodem

Gezonde bodem

Theo Mulder heeft een fouragebedrijf. Normaliter verhandelt een fouragebedrijf veevoer, maar bij Mulder Agro gaat dat net even een beetje anders. Mulder Agro handelt in voer voor de bodem. In deze podcast vertelt Theo over het belang van een gezonde bodem. Toen Theo...

Hoe kan je gemakkelijk afvallen

Hoe kan je gemakkelijk afvallen

Review: Hoe kan je gemakkelijk afvallen? Ambassadeursgesprek met Babette te Winkel, 5 ½ maand na de individuele leefstijl retraite die ze deed met haar partner. Ze kwam bij mij met de vraag: "Hoe kan je gemakkelijk afvallen?" “Ik worstelde altijd al een beetje met...

carnivoor dieet

carnivoor dieet

Carnivoor dieet: zin of onzin? Er is geen wetenschappelijk bewijs voor het carnivoor dieet, maar het tegendeel is óók niet bewezen. Er is simpelweg geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Althans, niet volgens de huidige medisch-wetenschappelijke normen. Tóch...

Open chat
Hallo,
Kan ik je ergens mee helpen?