Gezonde bodem

Gezonde bodem met Theo Mulder

met Esther Nederhof | Vlees of Vega podcast

Theo Mulder heeft een fouragebedrijf. Normaliter verhandelt een fouragebedrijf veevoer, maar bij Mulder Agro gaat dat net even een beetje anders. Mulder Agro handelt in voer voor de bodem. In deze podcast vertelt Theo over het belang van een gezonde bodem.

Toen Theo zo’n 25 jaar geleden het boek ‘Geheimen van een Vruchtbare Bodem’ van Erhard Hennig las, kwam hij tot het inzicht dat vooral de bodem gevoed moet worden, omdat die bodem de planten, de dieren en daarmee mensen voedt. Hij stuurde zijn bedrijf behoedzaam in die richting.

In deze aflevering vertelt Theo over zijn visie op landbouw. Het doel van landbouw is mensen te voorzien van gezonde voeding. Theo Mulder is ervan overtuigd dat gezonde voeding begint bij een gezonde bodem en dat bacteriën en vee een belangrijke rol spelen in het herstellen van bodemvruchtbaarheid.

Theo legt uit dat plantengroei vrijwel ‘gratis’ is. Planten gebruiken zonlicht, koolstof, waterstof en zuurstof om zetmeel en vetten te maken. Die elementen kunnen allemaal ‘gratis’ uit de lucht gehaald worden. Voor het maken van eiwitten hebben planten ook stikstof nodig. Bacteriën kunnen daarin goed voorzien, of het kan afkomstig zijn uit (kunst)mest. Het nadeel van het gebruik van veel (kunst)mest, zo legt Theo uit, is dat het het de bacteriën in de bodem niet voedt. En die bacteriën kunnen planten ook voorzien van álle andere mineralen die planten nodig hebben om gezond te blijven. Zo linkt Theo een gezonde bodem aan gezonde planten, gezonde dieren en gezonde mensen.

Dat vee daarin een belangrijke rol speelt is Theo zich gaan realiseren op de momenten dat hij naar andere continenten reisde. Overal waar hij zag dat de roofdieren of mensen grote kuddes vee manageden op zo’n manier dat grassen en kruiden de kans kregen om te herstellen na iedere graasbeurt, zag hij vruchtbaar land en een grote mate van biodiversiteit.

Luister naar zijn verhaal en kijk op https://www.mulderagro.nl/ voor (Engelstalige) achtergrondvideo’s en op https://www.co2lfarming.nl/nederlandse-koploper-boeren/ voor video’s van prachtige Nederlandse voorbeelden.

Je kunt deze podcast ook beluisteren op Spotify

Meer blogartikelen

Duurzaam boeren

Duurzaam boeren

Bartele Holtrop en zijn vrouw Rianne kochten in 2013 een boerderij waar ze hun eigen paradijs wilden stichten. Geïnspireerd door de verhalen van Alan Savory begonnen ze aan een reis die niet van een leien dakje zou gaan. In deze emotionele aflevering vertelt Bart over...

Hoe kan je gemakkelijk afvallen

Hoe kan je gemakkelijk afvallen

Review: Hoe kan je gemakkelijk afvallen? Ambassadeursgesprek met Babette te Winkel, 5 ½ maand na de individuele leefstijl retraite die ze deed met haar partner. Ze kwam bij mij met de vraag: "Hoe kan je gemakkelijk afvallen?" “Ik worstelde altijd al een beetje met...

carnivoor dieet

carnivoor dieet

Carnivoor dieet: zin of onzin? Er is geen wetenschappelijk bewijs voor het carnivoor dieet, maar het tegendeel is óók niet bewezen. Er is simpelweg geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Althans, niet volgens de huidige medisch-wetenschappelijke normen. Tóch...

Open chat
Hallo,
Kan ik je ergens mee helpen?